RI7ER JOURNAL POSTS

Tilbake til Elva 1 - Ideen - Nersetter

Wednesday, 15 December 2021

Det var en gang for kort tid siden (august 2021), jeg ble meldt inn på Hjerleid Håndverkskole i Dovre for å studere og praktisere tradisjonelle byggeteknikker. Mens jeg bladde i bøkene på skolemottaket i begynnelsen av november, kom jeg over en bok, Tre til båtar av Jon Bojer Godal.



De som kjenner meg, vet at jeg har to viktigste lidenskaper - frittflytende elver og elvebåter. Jeg har vært så heldig å være involvert i elver og båter siden jeg var rundt 12 år gammel. Nedover racing, rafting, kajakkpadling og ekspedisjoner med høydepunkter ved å krysse hele lengden av 2500km Orange River i Sør-Afrika og Sjoa og Driva elvene i Norge.



Tankene mine fokuserte raskt på - hva om jeg kunne bygge min egen trebåt? For å utdype kunnskapen min om å bygge med tre og tradisjonelle verktøy. Det ene førte til det andre og jeg henvendte meg til læreren min Knut Bjørnar Johansen og rektor Helle Hundevadt med ideen. Jeg satt sammen et forslag og budsjett for prosjektet som jeg trodde på det tidspunktet ville være realistisk.

Ja, var svaret.


Planen er å bygge en type robåt i tre, med en teknikk som kalles «klinkbygging». Kjent i  Drammenvassdraget før og under tømmerfløtings dager som Nersetter. Denne båtkategorien har over 1000 års utvikling og tradisjon her i Norden.



Men planene og fokuset mine begynte å bli uklare i begynnelsen av desember, da feil i den opprinnelige planen min ble gjort oppmerksom på meg når det gjaldt budsjett, de intrikate og detaljerte prosessene involvert og tiden jeg hadde tildelt, og det faktum at jeg fortsatt er i ferd med å komme meg etter nesten å hakke av. 3 av fingrene mine på venstre hånd med en sirkelsag i september.



Så den nåværende planen er å ta kontakt med følgende personer og institusjoner i løpet av de neste 2 ukene for å få litt flyt i dette prosjektet, og få en idé om hva jeg møter.

* Jon Bojer Godal (har en C.V som sikkert er uten sidestykke i vår tid angående skogbruk, tradisjonell båtbygging & alt som gjelder trær), som foreslått av Herr Steinar Moldal, en av mine lærere på skolen.

* Geir Magne Røvik (berømt båtbygger fra Fjærholmen, Nøtterøy som var prosjektleder i å bygge en kopi av Osebergskipet)

Drammens Museum (har 2 Nersetter-båter som er utstilt på Gulskogen Gard).

Norsk Skogmusem i Elverum (har også 2 Nersetter-båter, en eldre modell i magasinhallen sitt og et nyere eksemplar utstilt)

Fetsund Lenser - Museene i Akershus - Fløtingsmuseet

* Eventuelle tidligere prosjekter / båtbyggere som har spesialisert seg på å bygge en Nersetter.


………….. Tilbake til elva


 Spørsmål og kommentarer sendes til

Rob Wilson

wilsonrob1@mac.com