RI7ER JOURNAL POSTS

Tilbake til Elva 5 - Geitbåtmuseet / Husasnotra - Valsøyafjorden

Thursday, 20 January 2022


Etter min omvisning til Drammen & Elverum var jeg i e-post samtale med Jon Bojer Godal som holder til på Geitbåtmuseet / Husasnotra i Valsøyafjørd. Jeg ba om at jeg kunne komme på besøk. Vi ble enige om 2 dager, mandag 17. og tirsdag 18. januar.


Jeg dro søndag ettermiddag for den 4 timers kjøreturen, vel vitende om at det var en vinterstorm på vei, men regnet med at jeg kunne fange vinduet før det kom. 10 km etter Oppdal begynte telefonen å ringe. 3 telefonsamtaler på 5 minutter og jeg ble rådet til å snu og utsette turen.


Torsdag etter skoletid kom jeg tilbake på veien og ankom 21.00 på Valsøya camping, og var fornøyd med å bli oppgradert til en fullt utstyrt leilighet da været fortsatt var relativt stygt.


09.00 – Jeg møtte Jon og båtbygger kollega hans, Hallvard Heide, for å få en omvisning på Geitbåtmuseet. Nesten 50 båter står langs de 2 x 60 meter lange veggene. Hovedsakelig forskjellige modeller av Geitbåt, en stokkbåt bl.a.

 

Jeg ble også introdusert for å måle opp en båt ved hjelp av en viktig teknikk basert på alen målingen.

12h30 - Etter lunsj dro jeg en tur med Jon til en nærliggende foss etter at han hørte om min interesse for kajakkpadling. Jeg benyttet anledningen til å stille spørsmål som ikke var direkte relatert til båtbygging, men mer om hva som gjorde Jon til den personen han er i dag. Jo lenger vi kjørte, desto lavere hastighet gikk han i, ettersom sinnet hans husket hendelser som har formet ham. Dagens høydepunkt for meg.

14h00 - Jeg tilbrakte noen timer med Hallvard da han var i gang med å feste bordene til en Geitbåt han holdt på å bygge.

Dag 2 ble tilbrakt med Hallvard mens han fortsatte på båten. Han svarte tålmodig på alle mine spørsmål og spørsmål om verktøy jeg måtte anskaffe, teknikker som ville gjøre arbeidet mitt enklere. Jeg tok bilder, målte spesialiserte verktøy og pakket så mange ord inn i notatboken min på den tiden jeg hadde.


Det var også godt å møte elevene som holder til på Husasnotra.

Er vanskelig å beskrive den "høye" følelsen jeg hadde når jeg kjørte hjem, og (ja, jeg møtte enda en vinter storm og måtte overnatte i Oppdal da Dovrefjell var stengt).

Jeg føler meg som en stormjager de siste 2 ukene med mine reiser til Drammen, Elverum, Fjærholmen og Valsøya.


…….. Tilbake til Elva


All questions and comments to be sent to

Rob Wilson

wilsonrob1@mac.com